Får lite ångest

Mycket att tänka på nu.
Innan jul och allt.
Julafton med mat och allt som ska fixas, planeras och inhandlas. Julklappar ska inte bara köpas.. utan jag vill helst lägga en extra tanke bakom varje paket. Det är ju det som gör själva grejen.
Sen vill jag helst att badrumsrenoveringen ska bli klar. Och iomed det så tillkommer det så mycket jobb. All el i hela huset ligger ju i fula-äckel-peckel-plastlister runt om varje dörrkarm och i varje golvlist. När vi börjat ta tag i ett rum så löper det ju på, för allt sitter ju ihop. Nu när ny dörr är installerad lämnas dessa peckel sladdar lösa vind för våg och jag vet att det tar ååååååratal innan det blir prio ett på dom :-(


Mitt i allt detta, som om det inte vore nog med det, så tränger det här med otillräckligheten som mamma in.
Man vill ju sina barn det bästa. Något som stör mig är att han inte får en lika "fri" och lekinspirerad uppväxt som jag fått, med dussintalet kompiar bara runt knuten.
Jag växte upp på världens bästa innergård.
TheStarWay in Bigvreta!
Fjorton hus, mest barnfamiljer och bilfri innergård. Jag har så länge jag kan minnas fått låta benen löpa där på asfalten, i sandlådan och på tomterna runt om tillsammans med alla underbara ungar, helt utan uppsikt av mina päron. Visserligen hade man alltid ögonen på sig, men inte som det kändes då iaf.
Säg att vi var 15 pers, alla i samma ålder.. typ 86or till 80or, med vissa undantag. Vi allihopa var E T T! Hade jag inget att göra gick man bara ut på gården och hittade alltid någon att leka med. Annars kunde man bara gå och knacka på närmaste dörr så var det någon som kom ut.
Lekte kurragömma, dunken, spelade innebandy, byggde kojor i dungen, gjorde gångar i nyponbuskarna, åkte pulka vid bergerummet eller viadukten, lekte i björngrottan eller hoppade på stenarna i pissvattnet, brottades på ledgången vid gungorna, spelade king, grävde oss ner till Kina i sandlådan, kastade kula, cyklade.
Jaaa, listan är lång.
Idylliskt enligt mig.
J kan inte riktigt förstå sig på det. Han är uppvuxen i stan, där man i möjligaste mån fick spela bandy i gruset på parkeringen. Själv.. med åldringarna sittandes i fönstren. Man var tvungen att ringa någon för att denne skulle komma över eller att föräldrarna kommit överrens om avtalade tider osv.

När vi letade hus var detta väldigt viktig för mig. Gemenskapen, samhörigheten och grannarna. För så är jag uppvuxen. Till min fasa finns det endast E N gata i hela Norrtälje som möjligen kan stämma in på mina krav, fastän den inte är helt bilfri. Vi budade på ett hus där men där hade köparen redan bestämt sig för en summa som vi inte hade möjlighet att lägga. (Det var långt ifrån utgångspriset)
Det var bara att inse att vi måste titta på andra hus med andra möjligheter. Att bosätta sig på landet var tydligen inte att tänka på enligt storstadspojken, hans argument var två bilar osv. Och jag kände väl att jag ville efterlikna min uppväxt så mycket som möjligt.. och det är inte att bo ensam ute på landet, J pluggade ju till konstapel och jag visste att det skulle bli en hel del ensamma kvällar och nätter.

Nu på senare tid har Elliott uttryckt i ord att han vill ha en kompis att leka med, när han sitter där på golvet och pillar med sina bilar. Det verkligen skär i hjärtat. Han ha inget syskon att känna gemenskap med. Sitter han vid tvn sitter han där själv... Visst skulle jag vilja sitta där och göra honom sällskap... men det går ju inte alltid. Det är ju tuuusen saker att ta tag i när man kommit hem.
Tänk när man själv var liten och hade tråkigt, då gick man ut på gården och alltid alltid alltid fanns det någon att skojsa med.
Elliott har haft kompis hemma efter dagis och man ser verkligen hur han lyser upp.

Ångest ångest ångest!
What tha fuck!

Ny bor vi på en gata, där bilarna genar ständigt och fort kör dom med. Aldrig att jag skulle låta Elliott gå ut på gatan och leka själv. Aldrig!
På baksidan är han skyddad, men hur kul är det att kuta runt där själv? Klart han vill att vi ska vara med.
Grannarnas döttrar är lite äldre men i somras stod dom och flörtade lite med varandra över staketet. Hoppas hoppas att dom i sommar kan leka lite ;-)

Det är säkert tusen och åter tusen som har blivit uppväxta på precis samma sätt som Elliott. Och dom lever säkert och är hyvelns personer idag. Men jag kan fortfarande inte släppa det... jag vill att han ska ha det bästa. Om ens det är bra nog!? Och jag anser att det bästa är gemenskap, vänner och samhörighet, helst tätt inpå. 

Så nu har jag lättat mitt hjärta...
Hur känner och tänker ni?

Kommentarer
Postat av: Isabel

Det där med lekkompisar till Alva har jag också tänkt och funderar och haft ångest över massor! det finns lite barn på vägen omkring Alvas ålder så jag tror det kommer att lösa sig sedan när hon blir lite större.

Nu känns det ju bättre när hon ska få syskon och så leker hon mycket med hunden (han kan ju inte ersätta ett barn men jag tror det gör skillnad) men jag vet inte hur det hade varit ifall vi gjort som vi sa när Alva föddes, då sa vi ju aldrig mer till fler graviditeter och barn.

Som du säger tror jag att det blir bra människor av dem ändå!

2010-12-16 @ 09:55:23
URL: http://issapissastankar.blogg.se/
Postat av: Emmelie

Stjärnvägen is the shit! d va roliga tider det! man hade inte kunnat haft det bättre.... vill me ha liknande uppväxt för tjejerna.

2010-12-16 @ 10:27:17
Postat av: Hannah

Kompisar måste inte vara i form utav ett syskon, med det är ju lätt o praktiskt för man bor under samma tak.. om ngr år så är skillnaden hårfin mellan bebisskrutt o lillegos! :) Ni får ragga fler lekkompisar :)

2010-12-16 @ 20:59:38
URL: http://endag.blogg.se/
Postat av: Bella

Exakt dessa ord känner jag med!!

kunde inte ha sagt(skrivit) det bättre..

alla som inte fick den gemenskapen vi hade har enormt otur och för framtiden själv vill jag ha så som vi hade,

även om man hade lite duster ute på gården ibland hahahah...SEn mot eftermiddagen då alla föräldrar kom från jobbet så ville alla att det skulle va deras mamma lr pappa och man sprang fram o gav en stor Kram =) sen fortsatte man spela innebandy lr o ville inte gå in till middag eller till disneydags på fredagarna..man ville vara ute o leka med sina älskade vänner.. FAN VA BRA VI HADE DET ha det gott min vän

2010-12-16 @ 21:46:52
URL: http://www.gronlandaren.se
Postat av: Hille

Vi hade det så jäkla bra!! Man behövde aldrig vara orolig att man var ensam eller inte hade någon att leka med. Jag vill vara barn igen...iaf ibland:-)

2010-12-17 @ 12:28:28
Postat av: Sanna

tackar för nostalgitrippen :P ;)

2010-12-17 @ 13:58:10
URL: http://sannamariasblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Om

Min profilbild

Lina

RSS 2.0